İçeriğe geç

Müstedrek Türü Eser Ne Demek

Müstedrek ne anlama gelir?

Arapça kökenli bir kelime olan Müstedrek, idrak kelimesinden türemiştir. İlim, bir şeyi anlama ve doğru ile yanlışı ayırt etme yeteneğidir. Müstedrek, kişinin anlamak ve tanımak istediği bir şey anlamına gelir.

Müstedrek kimin eseridir?

el-Müstedrak alâ es-Sahîheyn (Arapça: المستدرك على الصحيحين) veya sadece Müstedrek, Hakim el-Nişaburi (ö. H. 405) tarafından kaleme alınan beş ciltlik bir hadis koleksiyonudur. Bunu H 393/M 1002-1003’te, 72 yaşındayken yazmıştır. 9045 hadis içerir.

Müsned türü eser nedir?

Müsned Ahmed bin Hanbel, dört fıkıh mezhebinden biri olan Hanbeli mezhebinin kurucusu Sünni âlim Ahmed bin Hanbel’in derlediği bir hadis eseridir. Ahmed, Hanbel’in 200–228 (815–843) yıllarında, 700 yılında doğmuştur.

Hakim müstedrek sahih mi?

Hâkim en-Nîsâbûrî’nin (ö. 405/1014) Buhârî ve Müslim’in el-Câmiʿu’ṣ-ṣaḥîḥ’ında yer vermeyen sahih hadisleri özetleyen eseri.

Müstahrec ve müstedrek ne demek?

Sözlükte “özet” anlamına gelen istihraç kelimesi, “başka kaynaklardan kendisine ulaşan bütün hadisleri bir hadis kitabında nakleden yazar” anlamına gelir. Bu hadislerin toplandığı kitaba Müstahrec, bu eseri yazan yazara da Müstahric denir.

Cami sünen musannef nedir?

Musannef, İslami ilimlerde, özellikle Arap edebiyatında kitap ve bab başlıklarına dayalı olarak yapılan derleme türünü ifade ederken, Hadis ilminde “içerisinde hükümler bulunan merfu, mevkuf ve mektu rivayetlerin fıkıh konularına göre tasnif edilerek yazılan kitap” anlamında bir derleme türü olarak kullanılmaktadır.

Tahric ne demek?

Tahrîc, mezhep imamlarının benimsedikleri usul kurallarına veya fıkhî konularda ortaya koydukları çözümlere dayanarak henüz bir karara bağlanmamış bir mesele hakkında hükmün açıklanması demektir. Tahrîc, dinî bir meselede hüküm elde etme yöntemidir.

Mucem nedir?

2 Mu’cem ismi başlangıçta “hadis hocalarını kısaca tanıtan ve onlardan alınan bazı hadislerin nakledildiği alfabetik sıraya göre yazılmış kitaplar” için kullanılmışsa da, daha sonra “bir yazarın hocalarına, ilim öğrendiği kişilere ve meslektaşlarına emanet ettiği kitaplar” için de kullanılmıştır.

Mülteka kimin eseridir?

İbrahim kızlık soyadı Muhammed el-Halebi’nin (ö. 956/1549) Hanefi fıkhına ilişkin çalışması.

İlk müsned türündeki eseri kim yazmıştır?

Eser, Ebû Dâvûd et-Tayâlisî (ö. 204/819) tarafından tasnif edilmiş olup Müsned türünün ilk örneği kabul edilir.

Müsned ne anlama gelir?

Sözlükte, “dayanmak, dayanmak” anlamına gelen sunûd kökünün “if’al” şeklinde türetilen müsned kelimesi, “söyleyeni kendisine nispet edilen söz” anlamına gelir. Hadis terimi ise, “son râvîden ilk râvîye (genellikle Hz. Muhammed) kadar silsilesi muttasıl olan hadis” anlamına gelir.

Tedvin ne demek?

Ezberlenen ve bir yere kaydedilen hadisleri yazıya geçirerek derlemek anlamına gelen terim. Sözlükte “yazmak, toplamak, derlemek” anlamına gelen tedvin, hadis metinlerinin herhangi bir tasnife tabi tutulmaksızın hafızalara ve çeşitli yazı malzemelerine yazılması anlamına gelir.

Muallak hadis nedir?

Hadis ilminde müteşabih hadis, bir veya daha fazla ravisinin ardı ardına zikredilmediği veya bütün ravilerin rivayetin başında zikredilmediği rivayet şeklidir.

Mütabi hadis nedir?

Hadis terimi, müstakil veya garip olduğu düşünülen bir hadisin başka kaynaklardan rivayet edilmiş olması anlamına gelir.

Mucem hadis nedir?

2 Mu’cem ismi başlangıçta “hadis hocalarını kısaca tanıtan ve onlardan alınan bazı hadislerin nakledildiği alfabetik sıraya göre yazılmış kitaplar” için kullanılmışsa da, daha sonra “bir yazarın hocalarına, ilim öğrendiği kişilere ve meslektaşlarına emanet ettiği kitaplar” için de kullanılmıştır.

Fevaid hadis nedir?

“Öğrenilmiş bilgi ve elde edilmiş mal” anlamındaki “fâide” kelimesinin çoğulu olan “fâide” kelimesi, hemen her ilimde “bir konuda faydalı bilgileri toplayan kitap” anlamında kullanılırken, özellikle Hadis ilminde daha çok bir veya birkaç âlimin müstakil ve garip rivayetlerini toplayan eserlerin adı olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir