Hangi kararlar temyize tabidir?
İstinaf mahkemelerinin iptal kararı (CMK m. 286) hariç tüm kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulabilir. Ancak verilen cezanın ağırlığı nedeniyle bazı İstinaf mahkemesi kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulması durdurulmuştur.
Temyize başvurma nedenleri nelerdir?
İstinaf yolunu açan hukuka aykırılık, hâkimin olaya en uygun normu bulamaması veya bulduğunda yanlış değerlendirip uygulaması halinde ortaya çıkar.
Her karar temyize gider mi?
Buna göre mahkemelerin kesinleşmiş kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulması mümkündür. Ancak kanunun özel hükümlerine göre kesinleşmiş kararlara ve miktarı veya değeri kanunda belirlenen sınırın altında kalan kararlara karşı istinaf yoluna başvurulamaz.
Temyizde hangi kararın bozulması istenir?
Yargıtay, aşağıdaki sebeplerden dolayı itiraz konusu kararı kısmen veya tamamen iptal eder: a) Kanun veya antlaşmaların yanlış uygulanması. b) Usul kurallarına aykırılık. c) Hukuki bir gerekçe olmaksızın sunulan delilin delil olarak kabul edilmemesi.
Hangi davalar temyize gider?
Hangi hallerde istinaf yoluna başvurulur? Yargıtay’ın bozma kararıyla birlikte, davanın gönderildiği Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf Mahkemesi) veya İlk Derece Mahkemesi tarafından itiraz kararı verilmesi halinde, itiraz kararına karşı doğrudan istinaf yoluna başvurulması tercih edilir.
Temyiz kaç yıl sürer?
Temyiz süresi ne kadardır? Yargıtay Hukuk Daireleri’nde temyizin ortalama süresi 341 gündür. İtirazlı hukuk davalarında bu sürenin yaklaşık 2 yıl olduğunu söyleyebiliriz.
İstinaf ve temyiz arasındaki fark nedir?
Temyiz Mahkemesi, temyiz incelemesi sonucunda, hukuk veya ceza davası dosyasında toplanan ve mevcut olan tüm diğer delillerle birlikte yasal bir inceleme yaparak kararını verir. Temyiz incelemesi, Yüksek Mahkeme’nin Temyiz Mahkemesi kararını yalnızca yasal bir bakış açısıyla incelemesi anlamına gelir.
Temyize giden dosya ne kadar zamanda gelir?
İlk kararın süre içerisinde verildiği gün dikkate alınmaz ve işlemler o günden sonra yapılır. İtiraz ve itiraz sürecine yanıtlar bu şekilde alınır. 15 günlük sürenin son günü tatil gününe denk gelirse sonuç bir sonraki iş gününde beklenir.
2 yıl altı cezalar Yargıtay’a gider mi?
5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununun 8/8/2019 tarihli ve 286/d maddesi uyarınca Asliye Ceza Mahkemesince verilen 2 yıl veya daha az süreli hapis cezalarına istinaf yolu kapalıdır!
Hatalı kesin karara karşı ne yapılabilir?
-Taraflar kural olarak kesin olmayan kararlara karşı sadece olağan kanun yollarına (şikayet ve temyiz) başvurabilirler. Ancak istisnai durumlarda kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı olağanüstü kanun yollarına (temyiz ve yargılamanın yenilenmesi) başvurmak mümkündür.
Hangi kararlar istinaf edilemez?
Ara kararlar tek başlarına temyiz edilemez. Ancak, ara karara karşı nihai kararla birlikte temyiz edilebilir. Hukuki yardım başvurusunun reddedilmesine karşı yapılan itiraza ilişkin karar temyiz edilemez. Nihai karara karşı temyiz yoktur.
İstinaftan sonra temyize gidilir mi?
Temyiz başvurusunda bulunma süresi, istinaf mahkemesinin kararının tebliğ veya ilan tarihinden itibaren 15 gündür. Karar günü dikkate alınmaz; son günün resmi tatile denk gelmesi halinde, temyiz başvurusunda bulunma süresi takip eden ilk iş gününe kadar uzatılır.
Temyiz edilemeyen kararlar nelerdir?
Benzer şekilde, uyuşmazlık dışı yargı kararları ile ihtiyati tedbir kararları bakımından, iki aşamalı yargılama usulü yeterli kesinlik sağladığından, bu konularda verilen kararlara karşı temyiz yolu hariç tutulmuştur.
Temyizden sonra nereye gidilir?
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı dosyayı inceledikten sonra tebligatla birlikte Yargıtay’ın ilgili Ceza Dairesi’ne iletilir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ilgili Ceza Dairesi’ne ulaştırdığı dosyalar kayıt altına alınır ve Daire’ye bir ana numara verilir. Dosya bu numara kullanılarak takip edilir.
Temyizde duruşma olur mu?
5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun “Duruşma İncelemesi” başlıklı 299. maddesinin 1. fıkrasının orijinal haline göre; “Yargıtay, on yıl veya daha fazla hapis cezasına mahkûm edilen hükümlerde, sanığın veya istinafa katılanın istemi üzerine veya re’sen incelemeyi yapar.
İdari yargıda hangi kararlar temyiz edilir?
Danıştay Yüksek Disiplin Kurulunun kararları ve bu Kurulun kapsamına ilişkin Danıştay Başkanlığı işlemleri, kamu hizmetlerine ilişkin imtiyaz sözleşmeleri ve sözleşmelerine ilişkin idari davalar (tahkim hükümleri uygulanmayanlar). Bu davalarda Danıştayın kesin kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulabilir.
Hangi kararlar temyiz edilemez CMK?
5271 sayılı CMK’nın 286/2-f maddesinde; “On yıl veya daha az süreli hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlardan dolayı ilk derece mahkemesince verilen beraat kararlarına karşı istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin kararların” istinaf yoluna tabi olmadığı açıkça belirtilmiştir.
Hangi kararlar istinaf edilemez?
Ara kararlar tek başlarına temyiz edilemez. Ancak, ara karara karşı nihai kararla birlikte temyiz edilebilir. Hukuki yardım başvurusunun reddedilmesine karşı yapılan itiraza ilişkin karar temyiz edilemez. Nihai karara karşı temyiz yoktur.
İstinaf hangi ceza kararları temyiz edilebilir?
Hangi İstinaf Mahkemeleri kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulabilir? Bozma kararı hariç olmak üzere, İstinaf Mahkemeleri kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulabilir (CMK m. 286/1). Hüküm verilmeden önce verilen ve hükme esas teşkil eden veya aleyhine başka kanun yolu bulunmayan mahkeme kararlarına karşı da hükümle birlikte temyiz yoluna başvurulabilir (CMK m. 286/1).