İçeriğe geç

Abdest Alınırken Konuşulmaz Mı

Abdest alırken konuşursak ne olur?

Abdest veya gusül sırasında konuşmak abdeste veya gusle zarar vermez. Ancak zaruret olmadıkça konuşmak uygun değildir. Abdest veya gusle başlayan kişi ibadetine yoğunlaşmalı, dünyevi kaygılardan, duygu ve düşüncelerden mümkün olduğunca uzak durmalıdır (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felah, 1/47).

Abdest alırken ne söylenmeli?

“Subhanakellahumme ve bihamdike eşhedu en lâ ilâhe illâ ente vahdeke lâ şerîke lek ve enne Muhammeden abdüke ve resüluke” duası okunur. Sonra “İnna Enzelna” suresi okunurken bir, iki veya üç kez Bismillah söylenir. Abdest duaları ezberlenmeli midir? Abdest dualarını ezberleme zorunluluğu yoktur.

Yalan söylemek abdest bozar mı?

Ayrıca yalan ve iftira dinlemek de abdesti bozar. Ayrıca mezhebe göre, mahrem olmayan birine bakmak da abdesti bozar.

Abdest alırken osurmak abdesti bozar mı?

Bu gazlar abdest alırken veya namaz kılarken çıksa bile abdestinize veya namazınıza bir zarar vermez.

Sümkürmek abdesti bozar mı?

“Bizim mezhebimize (Şafii mezhebine) göre, bir kimsenin ön ve arka tarafı dışında bir yerden bir şey çıkarsa abdesti bozmaz. Mesela: hacamat kanı, kusmuk ve burun kanı… Bunlar küçük olsun, büyük olsun aynıdır.

Niyetsiz abdest kabul olur mu?

Abdest ve gusle başlarken niyet etmek ve Bismillah demek sünnettir (Merghinani, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet edilmeden ve Bismillah okunmadan yapılan abdest ve gusül sahihtir. Ancak abdest ve gusülden önce Bismillah’ı ve niyeti unutmak sünnetin sevabının geri alınmasına sebep olur.

Abdest bozulmadıkça abdest alınır mı?

Bir kimse abdest aldığından emin olsa bile, abdestinin bozulup bozulmadığı hususunda şüpheye düşerse, abdest aldığı varsayılır.

Abdest alırken başı örtmek gerekir mi?

Başın meshedilmesi için, başın en az dörtte birine kadar nem ulaşması gerekir. Bu sebeple, başörtüsü, başlık, peruk vb. nemin başa temas etmesini önlemek için uygundur. Eşyalara yapılan “mesh” geçersizdir (Kâsânî, Bedâi’, 1/4-5; Merğinânî, el-Hidâye, 1/32).

Abdest alırken ne diyorsun?

Peygamber (s.a.v.) abdest sırasında özel bir dua okumamıştır. Bu nedenle, güzel bir anlamı olsa bile, bu duaları abdest sırasında okumak gerekli değildir. Ancak, bunu okumakta bir sakınca yoktur. “(Şehadet ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur, O tektir ve ortağı yoktur.)

Cinsel organa dokunmak abdesti bozar mı?

Dokunulan bölgenin cinsel bölgenin bir parçası veya çoğu/tümü olması fark etmez. Bir kişinin sadece önüne değil arkasına da dokunmak abdestinin bozulmasına neden olur. Aynı şekilde, eşin veya çocuğun önüne veya arkasına dokunmak ve kendi şahsına dokunmamak da abdesti bozar.

Zina abdesti bozar mı?

Özellikle abdesti bozan dokunmaların abdestin uzuvlarıyla sınırlı olamayacağını vurgulamaktadır. Dolayısıyla kişi şehvetle hangi uzva dokunursa dokunsun abdest bozulur.

Cinsel düşünce gusül gerektirir mi?

Kadının şaka yaparken veya şehvetli düşüncelere daldığı sırada kendisinden gelen ıslaklık temizdir, gusül gerektirmez ve abdesti bozmaz. Ancak, çoğunlukla şehvetin en yoğun olduğu zamanlarda, sözde boşalmaya kadar kadından gelen ve ayrıca elbiseye bulaşan sıvı necistir ve cinsel ilişkiyi tetikler.

1 Damla idrar abdesti Bozar mı?

Ancak bir kimse namazdan sonra iç çamaşırında gördüğü ıslaklığın, namazdan önce veya namaz sırasında çıkan bir idrar damlası olduğunu bilir ve daha sonra çıktığı anı hatırlarsa, abdestsiz namaz kılmış sayılır.

Abdest alırken konuşulur mu?

Abdest veya gusül sırasında konuşmak abdeste veya gusle zarar vermez. Ancak zaruret olmadıkça konuşmak uygun değildir. Abdest veya gusle başlayan kişi ibadetine yoğunlaşmalı ve mümkün olduğu kadar dünyevi kaygılardan, hislerden ve düşüncelerden uzak durmalıdır (Şrunbulali, Merakı’l-felah, I, s. 44).

Vajinadan gaz çıkması abdesti bozar mı?

Arkadan çıkarsa abdesti kesinlikle bozar. Abdestin önden mi yoksa arkadan mı alındığı hususunda şüphe varsa, abdestiniz icma ile bozulur.

Hangi durumlar abdest bozar?

İdrar, dışkı, meni, kanama ve gaz abdesti bozar. Vücudun herhangi bir yerinden çıkan kan veya irin, çıktığı yere sürülürse abdest bozulur. Vücuttan çıkan kan veya irin dağılmaz ve leke halinde kalırsa abdest bozulmaz. Bir lokma kusmak da abdesti bozan bir etkendir.

Abdest nasıl bozulabilir?

İdrar, dışkı, meni, sperm veya kan gibi herhangi bir necaset, sıvı veya maddenin idrar ve dışkı yollarından ve vajinadan çıkması. 2. Vücudun herhangi bir yerinden kan, irin veya diğer necis maddelerin çıkması. Ağızdan çıkan sıvı kan miktarı tükürükten fazla veya eşitse abdesti bozar.

Abdest alırken gülümsemek abdesti bozar mı?

Gülmenin abdesti bozup bozmadığı sorusu farklı yorumlara yol açmıştır. Gülmenin şiddeti dikkate alınmalıdır. Bu nedenle abdestten sonra çok yüksek sesle gülmemelisiniz. Abdestten hemen sonra namaz kılmak en iyisidir.

Koklayınca abdest bozulur mu?

Namazda veya namaz dışında ağlamak abdesti bozar mı? Namaz dışında, her ne sebeple olursa olsun ağlamak ve bunun sonucunda gözyaşı dökmek abdesti bozmaz. Ancak, dünyevi korkulardan dolayı namazda yüksek sesle ağlamak kişinin namazını bozar, fakat abdestini bozmaz (Mergînânî, el-Hidaye, 1/62).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir