Hakimin verdiği kesin süre uzatılabilir mi?
Hâkim, kesin olduğunu ilan etmeden bir süre vermişse, belirlenen süreyi geçiren taraf yeni bir süre isteyebilir; ikincisi, gösterilen sürenin her hâlde kesin olduğu ve aynı iş için farklı bir süre belirlenmesinin mümkün olmadığı sabittir.
HMK adli tatilden sonra süreler ne kadar uzar?
Resmi tatile tabi olup da son günü resmi tatile rastlayan iş ve işlemlerde süre; 3 gün (CMK m.331/4), medeni hukukta 1 hafta (HMK m.104/1), idari hukukta 7 gün (İYUK m.8/3) uzatılır.
Adli tatilden sonra süreler ne kadar uzar 2024?
Mahkeme tatilinde, işten uzaklaştırılan mahkemeler hakkında 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununda belirlenen süreler uygulanmaz ve sürenin son günü mahkeme tatiline rastlarsa süre, mahkeme tatilinin bitimini izleyen günden itibaren yedi gün uzar.
Adli tatilden sonra süre ne kadar uzar ceza?
Mahkeme tatilinde süreler sona erer ve mahkeme tatilinin bitiminden sonra da devam eder. Mahkeme tatilinde yapılması gereken işlemler için bir hafta süre vardır. Cevaplar bu süre içerisinde verilmelidir. Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda adli tatilden bahsedilirken, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda adli tatil yoktur.
Hakimin verdiği süreler adli tatilde uzar mı?
Hukuk Muhakemeleri Kanununda belirtilen sürelerin sona ermesinin mahkeme tatiline (20 Temmuz-31 Ağustos) rastlaması halinde, bu süreler ayrıca karar almaya gerek olmaksızın, mahkeme tatilinin bittiği günden itibaren bir hafta uzamış sayılır (m. 37/1).
Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?
Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.
Adli tatilde süreler nasıl uzar?
Bu kapsamda, kanunda mahkeme tatili olarak belirlenen işlere ilişkin sürelerin sonunun mahkeme tatili (20 Temmuz – 31 Ağustos) ile çakışması halinde bu süre uygulanır; Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanununa göre süre bir hafta, İdari Yargılama Usulü Kanununa göre süre 7 gün, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununa göre süre 3 gün uzamış sayılır.
Adli tatilde hangi süreler işlemeye devam eder?
(4) Resmi tatil günlerine rastlayan süreler bu süreye dahil değildir. Bu süreler, tatilin bittiği günden itibaren üç gün uzatılır. Madde 8 – 1. Süreler, bildirim, yayım veya duyurunun yapıldığı günü izleyen günden itibaren işlemeye başlar.
Hukukta 2 haftalık süre ne zaman başlar?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 91. maddesine göre, süreler taraflara tebliğ tarihinden veya kanunda öngörülen hallerde tebliğ tarihinden itibaren başlar. Yine HMK m. 345/l’ye göre, istinaf başvurusunda bulunma süresi iki haftadır. Bu süre, kararın tüm taraflara usulüne uygun olarak tebliğ edildiği tarihten itibaren başlar.
İtirazın iptali davası adli tatilde süre işler mi?
Yargıtay, banka alacakları nedeniyle yapılan itirazın iptali davasının, mahkeme tatilinde görülen dava ve konular arasında olmaması nedeniyle duruşma açılmadan mahkeme tatilinde karar verilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğuna karar verdi.
Adli tatilde hukuk istinaf süresi işler mi?
Mahkeme tatilinde görülemediği kabul edilen ve bu nedenle mahkeme tatiline tabi olan, yani mahkeme tatilinde sona eren davalar ve davalar hakkında dava, karşı dava, istinaf ve temyiz dilekçeleri ile bunlara karşı verilen cevap dilekçeleri alınabilir.
Adli tatil ne zaman bitiyor 2024?
İşte 2024 Adli Tatilinin Bitiş Tarihi… ADLİ TATİL NE ZAMAN BİTİYOR? Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 102. maddesi, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 331. maddesi, Anayasa Mahkemesi’nin 86. maddesi ve İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 61. maddesi uyarınca adli tatil her yıl 20 Temmuz’da başlayıp 31 Ağustos’ta sona eriyor.
Karar düzeltme süresi adli tatilde işler mi?
Mahkeme tatilinde görülen davalarda temyiz ve karar düzeltme süreleri bakımından yargılamalar da mahkeme tatilinde gerçekleşir ve bu sürelerde, m.
15 günlük tebligat süresi ne zaman başlar?
Bu madde uyarınca yapılan tebligatlar, 13, 14, 16, 17 ve 18 inci maddelerde belirtilen kişilere tebligat belgesinin verildiği gün, kapıya asılmış ise bu tarihten itibaren onbeş gün sonra yapılmış sayılır.
2025 Adli tatil Ne Zaman?
Başka bir deyişle, “Adli tatil ne zaman biter?” sorusunun cevabı 1 Eylül 2025’tir. Her yıl 20 Temmuz’da başlayıp 31 Ağustos’ta sona eren resmi tatil 41 gün sürer. Adli tatil sırasında süreler kesintiye uğrar ve ancak bir buçuk ay sonra yeniden başlar. Bu süre boyunca hiçbir mahkeme duruşması, duruşma ve kanunda öngörülmeyen hiçbir çalışma yapılmaz.
Hakim cevap dilekçesi verme süresi en fazla ne kadar uzayabilir?
Medeni Kanun’un 127. maddesi cevap süresinin uzatılmasını düzenlemektedir. Buna göre, davalı cevap süresi içinde bunu talep ederse cevap süresi bir aya kadar uzatılır.
Hak düşürücü süre uzatılabilir mi?
Mahkemenin mücbir sebeplerden dolayı süreyi uzatmasına kanunun izin verdiği durumlar vardır. Bu gibi durumlarda ve mücbir sebeplerden dolayı bir işlemin gerçekleştirilemediği durumlarda, mahkeme, iade imkânı sağlandığı takdirde, bir hak düşürücü süre yerine yeni bir süre verebilir.
Hakim ek süre vermek zorunda mı?
Bu bağlamda ilgili açık kanun hükmüne göre; davalıya başvurunun tebliğinden itibaren başlayan iki haftalık cevap süresi içinde mahkemenin cevap süresinin uzatılması (uzatılması) talebinde bulunması gerekmektedir.
Hakimin verdiği karar bozulur mu?
Yargıtay, mahkemenin kararının hukuka uygun olmaması, delillerin değerlendirilmesinde hata yapılmış olması, eksik araştırma ile karar verilmiş olması veya delillerin hukuka uygun olmaması gibi birden fazla sebeple kararın bozulmasına karar verebilir.